‘Kan weer hardlopen sinds 2012’

Photo by Ian Gavan/Getty Images for ASICS

Ik ontmoette meerdere fysiotherapeuten, sportartsen, huisartsen, neurologen en orthopeden. Dit betekende meerdere scans (MRI/echo/röntgen), maar ook meerdere diagnoses en oorzaken. Maar ook een scala aan oplossingen: dry needling, massage, oefeningen, shockwave, herzorg kousen en nog veel meer. Helaas hielp niets.

En op de scans was verder niets te zien, wat een oplossing ook niet makkelijker maakte. Ik wilde niet geloven dat ik nooit meer zou kunnen hardlopen. Maar ik wilde helemaal niet leven met chronische pijn. Ik gaf niet op en ‘googlede’ totdat ik uiteindelijk bij Hans terecht kwam. Hij was de eerste die niet startte met een diagnose en een oplossing, maar luisterde en mijn sporthart serieus nam.

In zijn behandeling combineert hij het verhaal (pijnbeleving), mijn lichaam (hoe voelt het aan) en theorie (klopt de theorie met wat ik zie). Soms vergeet ik een element te vertellen, maar op de een of andere manier weet hij altijd te vinden waar het ‘hapert’. En aansluitend op de behandelingen doe ik twee keer per dag balans- en stabiliteitsoefeningen om mijn lichaam te trainen naar een grotere belastbaarheid. Dat helpt om weer te vertrouwen en te luisteren naar mijn eigen lichaam.

In het begin was een wandeling van huis naar de auto al ‘niet te doen’. Maar na jarenlange opbouw (lange afstandswandelingen, zwemtrainingen, spinning en fitness), oefeningen en behandelingen (en twee zwangerschappen!) kan ik in 2021 zelfs weer twee keer per week 6 kilometer hardlopen. Mijn lijf, maar vooral mijn hart was de liefde voor het hardlopen niet vergeten. Ik heb zelfs nieuwe Asics (met carbonplaat) besteld en droom -heel af en toe- van een halve marathon. Mocht het niet lukken, dan ben ik nog steeds een gelukkig mens! Hans beloofd niets, maar maakt alles waar. Hij werkt vanuit betrokkenheid, vertrouwen en met volle aandacht om aansluitend bij ieders sportniveau je weer op weg te helpen. En hij is er altijd om op terug te vallen!