Off

The road to success: hoe de warming-up hierop invloed kan hebben, deel 1

Om zich te kwalificeren voor de komende live-shows van Idols reizen twintig geselecteerde kandidaten af naar het zonovergoten Bali. Het is niet alleen genieten van zon, zee en strand want de strijd verhardt!

Bij vertrek vanaf Schiphol krijgen de 20 kandidaten te horen dat 10 van hen, na hun eerste opdracht, de volgende dag kunnen terug vliegen naar huis. Zij zijn in duo’s ingedeeld en moeten een door de jury gekozen nummer zingen.

Wat opvalt bij de televisie registratie is dat Tom en Thijs, jongens die normaliter met een muziekinstrument (beiden een gitaar, Thijs ook met piano) hun liedjes vertolken, meteen aan de slag gaan in de vertrekhal met het voor hen onbekende nummer, it takes two. Een lied dat zijn oorsprong heeft in 1965 (Marvin Gaye en Kim Weston), wat daarna is gecoverd in 1967 door Ottos Redding and Carla Thomas, in 1974 door Donny en Marie Osmond, in 1990 door Rod Stewart en Tina Turner en ook gebruikt is in de film it takes two met Kirstie Alley, Steve Guttenberg in 1995.

In het vliegtuig, in het resort in hun appartement, de badkamer, midden in de nacht, in het zwembad, aan het strand, aan de bar. Je zag de jongens bezig met het instuderen van hun song en optreden.

Dit lokte reacties van hun medekandidaten uit zoals wij kunnen het lied niet meer horen, oefenen jullie alweer..

Wat is de relatie met de preparatie van de sporter voor zijn wedstrijd/ race of training?

Deze jongens hadden plezier, het viel de andere kandidaten ook op. Tom en Thijs waren kei- en keihard aan het werk voor een goede vertolking van hun nummer. Zij oefenden steeds weer onder wisselende omstandigheden. De wisselende omstandigheden betroffen onder andere het tijdstip, de ruimte waar zij oefenden, de akoestiek, andere mensen om hen heen die konden afleiden. Deze wisselende situaties dwongen Tom en Thijs in hun uitvoering subtiele aanpassingen of differentiaties te moeten doen waardoor uiteindelijk een betrouwbaar resultaat tot stand kwam. Zij waren bereid dat extra stapje te zetten, waar hun medekandidaten dat minder zichtbaar deden. Als de jongens steeds in dezelfde ruimte, bijvoorbeeld hun hotelkamer hadden geoefend, dan ging dat wellicht op een gegeven moment vertrouwd voelen waardoor zij in slaap zouden wiegen en te weinig ervan konden leren.

En het resultaat was er! Tom en Thijs kwamen tezamen deze ronde glansrijk door dankzij hun plezier, teamwork, vindingrijkheid, mentaliteit, discipline en doorzettingsvermogen. Ook de week daarna behoorden de jongens niet tot de 2 afvallers van de toen 10 overgebleven deelnemers. Hierdoor zijn deze jongens die bereid zijn met verve extra stapjes te zetten ‘ om goed beslagen ten ijs te komen’ in de live show van Idols.
Ondertussen is de finale geweest. De jongens zijn 3e en 5e geëindigd met stof tot nadenken voor de jongens om hun talent te verbeteren.

In mijn volgende blog, begin augustus, komen de warming-ups van topbasketballer Stephen Curry en topvoetballer Lionel Messi aan bod. Deze toppers zijn ook binnen hun warming-up op zoek naar de uitdaging om steeds weer beter te worden.

Tot de volgende keer!

Sportieve groeten, Hans

Reacties

comments

0