Off

The road to success: hoe de warming-up hierop invloed kan hebben, deel 2

In deel 1 van deze blog schreef ik over twee Idols-talenten die dankzij hun plezier, teamwork, vindingrijkheid, mentaliteit, discipline en doorzettingsvermogen tot de besten behoorden.

Deze ingredienten gebruik ik in mijn dagelijkse praktijk in combinatie met de coördinatie voor de beweging en houding te optimaliseren (zie https://hanskocks.nl/doelen-en-werkwijze/), zodat in trainingen en wedstrijden de kracht, conditie en techniek verbeteren.

In de komende twee road to success blogs komen facetten van de warming-up aan bod van hoe ‘gearriveerde’ en succesvolle topsporters en organisaties dit doen.

We gaan in deze blog kijken naar de voorbereidingen van Stephen Curry en van FC Barcelona met Lionel Messi.

Stephen Curry, 28 jaar, speelt sinds 2009 bij de Golden State Warriors. Na ontvangst van de trofee voor de meest waardevolle speler van 2016 in de NBA (de Amerikaanse basketbalcompetitie) zei hij tegen het publiek:

“What I wanted to do was just be myself. … I know it inspires a lot of the next generation, a lot of people who love the game of basketball to value the skill of it, value the fact that you can work every single day to get better. You’ve got to be able to put the time and the work. That’s how I got here, that’s how I continue to get better every single day.”

Foto gemaakt door Keith Allison

Foto gemaakt door Keith Allison

Hét fenomeen in het basketbal van dit moment, wil ook de komende jaren in de grootste basketbalcompetitie winnen, zijn huidige performance verbeteren en basketbal voor de toekomst beter en populairder maken.

Zijn warming-up, een echte “show”, begint anderhalf uur voor de start van een wedstrijd en bestaat uit een ritueel van balbehendigheidsoefeningen en dribbelen, passen en schieten in vele variabelen posities die gedurende een wedstrijd ook kunnen plaatsvinden. Het is er van af te zien dat hij in zijn warming-up bezig is met kwaliteit, om zijn vaardigheden te verbeteren die hij nodig heeft in zijn wedstrijden.

Bekijk een filmpje van zijn warming-up op YouTube

Afgelopen seizoen speelde hij inclusief de play-offs 97 wedstrijden en scoorde per wedstrijd gemiddeld 29.1 punten wat statistisch aantallen zijn die ook de grootste sterspeler uit het verleden Michael Jordan behaalde. Vanaf eind december 2015 heeft Stephan 8 wedstrijden gemist vanwege blessures van de enkel rechts, knie rechts, het linker been en elleboog rechts.

En met het feit dat de Warriors in de laatste maanden van het seizoen niet in die mate konden overtuigen zoals het seizoen ervoor is zijn beslissing begin juni geweest:

“After a great deal of internal thought and several discussions with my family, the Warriors and my representatives, I’ve elected to withdraw my name from the list of eligible players on Team USA’s preliminary roster for the 2016 Summer Games in Brazil. I believe this is the best decision for me at this stage of my career. It’s an incredible honor to represent your country and wear ‘USA’ on your chest, but my primary basketball-related objective this summer needs to focus on my body and getting ready for the 2016-17 NBA season.”

Foto gemaakt door Christopher Johnson

Foto gemaakt door Christopher Johnson

FC Barcelona heeft sinds 1955 jaarlijks meegedaan met de Europese Cuptournooien. Onder andere 5 x de Champions League/ Europa Cup 1 zijn gewonnen. In de huidige selectie zijn 10 spelers die vanaf jeugd bij deze club spelen, waaronder sinds 2004 Lionel Messi (29 jaar). En ook in het aankomende seizoen 2016-2017 zijn er weer nieuwe spelers aangetrokken die vorig seizoen elders hebben gespeeld.

Het aantal officiële wedstrijden in het seizoen 2015- 2016 (nationale competitie, Spaanse beker en Champions Legae) was 57.

Dit vraagt gedurende het seizoen fitte spelers die tot en met de laatste finales optimaal kunnen presteren. In de ‘muscle injuries clinical guide’ van FC Barcelona van 2015 is te vernemen hoe de coaches, trainers en medische staf zorgen voor deze missie. Hierin staat onder andere:

Inventarisatie van eerdere blessures, het aantal jaren dat de speler op het hoogste niveau meespeelt, de mobiliteitsbeperkingen, zwakte in spiercoördinatie en spierkracht en mate van vermoeidheid en herstel na een wedstrijd zijn pijlers om dagelijks iedere speler te checken en te behandelen en dat een ieder zijn specifieke oefenprogramma dagelijks doet om optimaal fit 1 tot 3 maal per week zijn wedstrijden te spelen.

Daarnaast heeft de medische staf van FC Barcelona een algemeen blessurepreventieprogramma geïntegreerd in de trainingen voor alle wedstrijdfitte spelers. In onderstaande tabel zie je hoe vaak, bij welke training en welk fysiek onderdeel geactiveerd wordt.

Screenshot 2016-08-02 at 18.44.56

In mijn volgende blog, begin september, ga ik in ieder geval op de Engelse tour met elementen van de warming-ups van Leicester City en Chris Froome met zijn team Sky plus er worden samenhangen en specifieke kenmerken beschreven waarom de topsporters en organisaties in blog 2 en 3 op de korte- en lange termijn succesvol zijn.

En misschien… komt of komen een team of sporter die deelneemt aan de olympische spelen en/ of Dirk Kuijt ook nog aan bod.

Tot de volgende keer!

Sportieve groeten, Hans

Reacties

comments

0